Masalların genel olarak özellikleri konu, olay, yer, zaman, kişi olarak birbirlerine göre ayrılır. Meydana getiren özellikler bir araya getirilerek meydana getirilmektedir. Masallar yerine göre kendisini tamamlar. Gerçekçi ve olağanüstü masallar oluşabilir.
Konu: Masallarda her insanı ilgilendiren değerlere yer verilir. Çocuklarda doğruluk, dürüstlük, güzel ahlak, erdemli olmak, yardımseverlilik, ders verici bakımından kendini geliştirmektedir. Çevrede olan kişilerin olayların ve yöneticilerin eleştirileri doğrultusunda haksızlığa karşı mücadeleleri göstermektedir.
Olay: Masallarda edebi türünde olaylar kendisini gösterir. Hayal ürünü olarak olağanüstü nitelikler taşıdığı durumlardandır. Masallarda “olmaz, olamaz” gibi bir şeyler olmaktadır.
Yer: Belli bir yer olmayarak çevre belirsizdir. Hayali bir yere de yer verilebilir gerçek bir yeri gösterebilir.
Zaman: Masallarda belirsiz zaman çerçevesinde anlatılır. Zaman belirtilmez o şekilde tarif edilmektedir.
Kişi: Masal kahramanları çeşitli özelliklere sahip olabilir. Örneğin yer verilen peri, dev, cüce, cadı, şahmeran gibi efsanevi karakterlere yer verilmesi mümkündür. Hayali kahramanlar rol aldığı gibi hayvanlarda başkahraman olması mümkündür.
Amaç: Eğitici ve öğretici olarak kişilerin hayal gücünün geliştirilmesi sağlanmaktadır. Kimse rencide etmeden insanlara doğruyu göstermektedr.