Sabır İle İlgili Atasözleri ve Deyimleri Anlamları

Sabır insanı olgunlaştıran bir duygudur. Zorluklara, sıkıntılara ya da sonu mutluluk ve başarıyla bitecek işlere sabretmek gerektiğini anlatan birçok atasözü vardır. Atalarımız sabrın insan hayatındaki önemini kavrayıp, anlamak ve anlatmak için birçok söz söylemişlerdir.

Atasözleri kuşaktan kuşağa aktarılan nasihat edici ve ders verici, eğitici ve öğretici sözlerdir. Bölgeden bölgeye deyiş farkı olsa da anlam itibariyle aynıdır.

Deyimler ise genelde gerçek anlamının dışında kullanılan halk arasında yaygınlaşmış sözcük öbekleridir.

Sabırla ilgili atasözleri ve deyimler şu şekildedir:

Sabreyle işine hayır gelsin başına. : Sabredilip, sıkıntılarına göğüs gerilen işlerin sonunun hayırlı biteceğine işaret eden bir atasözüdür.

Sabrın sonu selamettir. : Üzüntü, keder, elem, sıkıntı içeren durumlara sabredip dayanmanın sonunca insanın o durumlar geçince çok rahatlayacağı ifade eden bir atasözüdür.

Sabır acıdır, meyvesi tatlıdır. : İnsanın içinde bulunduğu işlerin sıkıntısı, derdini çekmesi, o işin sonucunda insanın yararına olacak bir şekilde sonucun ortaya çıkmasına neden olur diye nasihat eden bir atasözüdür.

Tekkeyi bekleyen çorbayı içer. : İçinde bulunduğu işin koşullarına sabreden, sonunda karşılığını alır anlamına gelen bir atasözüdür.

Acele ile menzil alınmaz. : İnsanın içinde bulunduğu bir durum karşısında ya da bir işte ilerlemesi için sabır gerektiğini anlatan bir atasözüdür.

Deyimler:

Sabrı taşmak: İnsanın bir durum karşısında tahammülünün kalmaması durumudur.

Sabır taşı: Çok sabırlı olan kişiler için kullanılan bir deyimdir.

Sabır çekmek: Bir olay karşısında sabırlı olmaya çalışmak anlamında kullanılan bir deyimdir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir