Dünyanın Katmanları Hakkında Bilgi

Dünyanın Katmanları Nelerdir, Dünyanın Katmanlarının Özellikleri

Dünya üzerinde yaşadığımız gezegenlerden olup şekli topa benzer ama geoit adını almıştır üstten ve alttan baskılı şekildedir. Yuvarlak olarak ifade edilir. Kendi içinde çeşitli katmanlara ayrılmıştır. Bunlar sayesinde dünyamızın iç tabakaları hakkında bilgi sahibi oluruz.

Atmosfer > Gaz katman
Hidrosfer > Su katmanı
Litosfer > Yer kabuğu
Pirosfer > Magma katmanı
Barisfer > Çekirdek Katman

Atmosfer
Dünyamızın ve yerkürenin etrafını kaplayan gaz tabakası olmaktadır. İçindekiler gaz, su buharı ve toz tanecileri ile bir bütünü oluşturur. Tatsız, hızlı, kokusuz, renksiz dünyamızın etrafındaki varlığını yer çekiminin etkisinden dolayı sağlar.

Hidrosfer
Yeryüzünde su katmanını oluşturup suyun bulunduğu bütün noktalar buna dahildir. Su olan her yer su kürenin içindedir. Yerkürenin ¾ su ile kaplı olduğundan dolayı diğer kesimler kara parçasıdır. Buzulların erimesi ile birlikte suyun her yeri kaplayacağı düşünülüyor.

Litosfer
Canlıların yaşamını sürdürdüğü yer kabuğudur. Taş ve topraktan meydana gelmiş olup yeryüzünde kalınlığı 60km kadar olur. Okyanusların olduğu noktalarda daha ince bir tabakaya sahiptir.

Pirosfer
Yerkabuğunun altındaki tabaka olup burası oldukça sıcaktır. Magma erimiş demirden oluştuğundan dolayı sıvı maddedir. Kalınlığı 2900km olup silisyum ve magnezyum bileşiminden meydana gelmiştir.

Barisfer
Dünyanın merkezi noktası olup 2900km derinliği ile başlayıp kalındığı 3400km sıcak ise 4000 dereceden fazladır. Tahmini veriler doğrultusunda olup ölçülememiştir. İçinde erimiş demir, nikel karışımı olan maddelerin olduğu düşünülüyor. Kendi içersinde oluşturduğu yoğunlaşma ile birlikte dünyamızda yerçekimini meydana getirmiştir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir