Mimar Sinan, adını tarihe altın harflerle yazdıran Osmanlı İmparatorluğunun baş mimarıdır. 29 Mayıs 1489 tarihine Kayseri’nin Ağırnas köyüne doğmuştur. Askerlik dönemine döneminin önde gelen mimarlarının yanında hizmet etmiştir. Mimarlığın yanı sıra askerlik alanında subaylığa yükselerek sorumluluklar almıştır. Mimarlık alanında ilk çalışmaları Van Gölü’nün üstünden geçecek üç geminin yapımı olmuştur. Yaptığı gemiler sayesinde haseki ünvanını kazanmıştır. Yavuz Sultan Selim tarafından İstanbul’a çağrıldı. Burada eğitim gördü ve mimarlık alanında kendini geliştirmiştir. İlk eserleri hanlar, çeşmeler yapmasıdır.
1539 tarihinde, Mimar Acem Ali’nin ölümünün ardından yerine sarayın baş mimarı olmuştur. Ordunun ihtiyaçlarından daha çok mimarlık alanında çalışmalar yapmıştır. Ordudan ayrılmak zorunda kalan Mimar Sinan, tarihin bir çok eserine de imzasını atmıştır. Asırlardır eserleri ayakta durmakta ve tarihi kalıntılar içindedir.
17 Temmuz 1588 tarihinde İstanbul’da vefat etmiş. Gerisinde bir çok eser bırakmıştır. Bugünkü mezarı, Süleymaniye Külliyesi’ndeki Haliç duvarının önünde yer almaktadır.
Mimarlık Eserleri
Mimar Sinan 81 camii
51 mescit
55 medrese
26 darül-kurra
17 türbe
17 imarethane
3 darüşşifa (hastane)
5 su yolu
8 köprü
20 kervansaray
36 saray
8 mahzen ve 48 hamam olmak üzere 375 eser inşa etmiştir.
Edirne’de yaptığı Selimiye Camisi Dünya Kültür Mirası listesindedir.