Şeker üretimi fabrikada çeşitli aşamalardan geçerek bize ulaşır. Şeker üretimi sağlanması için iki farklı hammaddeye ihtiyaç duyulur şeker kamışı ve şeker pancarıdır. Ana vatanı olarak Hindistan ve Arap ülkeleri olup yetişen şeker kamışları dünyaca ünlüdür.
Şeker pancarı açısından üretim yapıldıktan sonra belli ay sonra sökülür. Söküm tamamlanması ile Eylül-kasım aylarında toplanarak işlenmek üzere fabrikaya taşınır.
Pancarlar yıkama istasyonuna taşınarak burada toprak, ot, pisliğinden temizlenir. Yıkama tesisinde yıkama işlemi bitmesi sonucunda daha katı su kullanılarak yıkama yapılır.
Pancar bıçaklardan geçerek ince ince kıyılır. Zigzaglı şekilde özel bıçaklarla birbirlerinden ayrılır. Dönüş hareketi, tamburun iç bölümlerinden başlayarak pancarı prizma şeklinde kıyım haline getirir. Bant kantarında ağırlık tartısında difüzyon işleminden önce haşlama tenkisine gönderilmektedir.
Şerbet üretimine difüzör denir. Bıçaklarla kıyılan pancar haşlama teknesine girer. Burada kıyımlar halinde 300-350 oranında 68-72 C sıcaklığında ham şerbetle karıştırılır. Buradan difüzyon işlemi görmeye gider. Kıyımlar bauda yukarı doğru hareket ederek şekerini kaybeder. Dışarıya helezyonları ile çıkarak küspe olarak değerlendirilmektedir.